Part of me III./ Stévia
Zdravím
Vás.
Myslíte
na to, že cukor je DROGA ! Jeho účinky sú pomalé a veľmi ťažko poznateľné,
ale veľmi účinne. Výsledkom konzumácie
cukru môže byť :
§
zvyšuje riziko rakoviny žalúdka
§
znižuje hladinu dobrého cholesterolu ( zvyšuje
hladinu zlého cholesterolu)
§
vznik srdcovo-cievnych ochorení
§
vznik cukrovky
§
problémy so zrakom
§
zhoršenie akné
Ak
chcete predísť týmto faktorom môžete cukor nahradiť prírodným sladidlom. „STÉVIA.“
Čo Stévia je ?
Subtropická
a tropická rastlinka Stevia rebaudiana
má svoj domov v pralesoch Južnej Ameriky.
Pestuje sa vo veľkom v Japonsku a
mnohých ázijských štátoch pre obsah steviozidov, ktoré sú unikátnym sladidlom.
Listy stévie obsahujú veľa vitamínov a
minerálnych látok, vďaka ktorým má aj liečivé účinky – zlepšuje krvný tlak, trávenie, má antibakteriálne účinky, znižuje
cholesterol, bráni tvorbe žalúdočných vredov, zlepšuje spánok, zvyšuje imunitu,
pomáha pri chrípke a nachladení, viaže volné radikály, zmierňuje pocit hladu.
Výpočet nie je konečný. Indiáni v Brazílii a Paraguaji používajú extrakt aj pri
liečbe ďasien a zubného kazu. Stévia
spomaľuje starnutie kože a pomáha proti akné.
Ako pestovať Stéviu ?
§
Stéviu môžete pestovať vonku v kvetináči.
Dajte pozor na to, aby sa nespálili lístky.
§
Rastlinu musíte pravidelne zalievať pretože má nízko
uložené korene.
§ Lístky môžete zbierať niekoľkokrát do roka.
§
Na zimu je vhodné presadiť Stéviu zo záhradky do
kvetináča. Teplota nemôže klesnúť pod 5°C.
§
V zime je Stévia bez listov.
§
Rozmnožiť rastlinu je najvhodnejšie odrezkami.
Samotnými semenami sa pestuje horšie.
Koláč si s ňou neosladíte !
Stévia
je niekoľko násobne sladšia ako cukor. Tešia sa z nej hlavne diabetici.
Podľa odborníkov na obezitu a zdravý životný štýl by Stévia určite obohatila
doterajšiu ponuku na trhu. No napriek tomu, že podporuje udržanie optimálnej
telesnej hmotnosti si s ňou koláč neosladíte. Legislatíva EU vyhlásila
ustanovenia, pri ktorých je presne určený počet kategórií potravín vrátanie
nealkoholických nápojov. Akékoľvek iné formy sú naďalej zakázané.
Boj proti Stévií odštartovala Amerika !
Zdravú
alternatívu cukru používajú Japonci už celé desaťročia, juhoamerickí Indiáni ňou
liečia cukrovku a zubný kaz, ale európski úradníci stále dávajú prednosť
repnému cukru. Sú teórie o tom, ako farmaceutické spoločnosti majú
vynájdené typy pre liečenie rakoviny, lenže oni tieto možnosti radšej potlačia,
aby mohli stále predávať drahé cytostatiká a podobne to je aj so Stéviou. V roku
1985 americké štúdia účelovo označili Stéviu ako nebezpečnú a preto ju
úradníci zakázali. Hoci rastlinku iné výskumy neskôr očistili od podozrení, už
v niektorých krajinách nikdy nedostala zelenú. A tu sprisahanecká teória
pokračuje. Európska cukrárska loby predsa nemôže dopustiť, aby repný cukor
vytlačili iné formy sladidiel. Ako zbraň slúžia dovozné clá. Zabezpečujú, že
pre peňaženku priemerného konzumenta bude vždy dostupnejší repný cukor.